TRIMNING och VARDAGS SKÖTSEL NORWICHTERRIER
och lite tips för lilla valpen



MINA TANKAR OCH RÅD INFÖR TRIMNING




Norwichterriern är en ras som ska trimmas, plockas
(
inte klippas!)
Den har tre pälsar, längst in en tät underull, därefter ny sträv
 päls och därefter den gamla pälsen som ska trimmas bort och
lämna plats för ny päls. Pälsarna ska rulla för bästa resultat.
Om man ska ha sin hund i utställningsskick så måste man
trimma/plocka väldigt ofta. För övrigt gäller ett par tre
gånger om året.
 
Jag trimmar mina norwichterrier själv. Jag är ingen specialist på
området men lär mig efter hand och genom mina misstag.
Jag tänker att för varje strå man drar bort så kommer det ett nytt frisk.
Det är ingen katastrof om det blir lite fel ibland, bara man inte klipper
av stråna. Jag har ingen möjlighet att erbjuda trimning av våra sålda valpar
för det klarar inte mina fingrar av. Däremot så hjälper jag gärna till med
tips och råd.

En norwich behöver inte badas och schamponeras så ofta. Det räcker
ibland bara med att skölja av tassar och mage om den blivit smutsig.
Jag brukar duscha och schamponera på våren och till jul,
däremellan blir det bara ljummet vatten. Mina älskar inte lerpölar!
Tack vare deras sträva trimmade pälsar så fastnar inte smutsen
lika lätt. Absolut inga bad före trimning, då blir det näst intill
omöjligt att dra bort gammal päls.


Badar gör vi bäst efter en trimning!


LÄRA SIG TRIMMA SJÄLV - ELLER LÄMNA BORT TILL TRIMNING?

Oavsett om du tänker lära dig att trimma din hund själv eller
lämna över till specialister på området så är det viktig att
träna valpen att stå på ett bord med borstning och kamning
annars kan det bli en jobbig och negativ procedur när trim
dagen kommer. Mycket av valphåret som ska bort försvinner
med borsten/kammen. 

VARDAGSTRIM KAN FAKTISKT ALLA GÖRA MELLAN TRIMTIDERNA

Öron och svansar kan man verkligen behöva lära sig trimma själv,
för där växer pälsen fort och gör man det så behåller man
mycket av norwich utseendet.


SVANSEN

Trimma (plocka) svansen på ovansidan och det som sticker ut
på svansens sidor.
Undersidan klipps med effileringssax.
Det är alldeles för känsligt att plocka där.
Toppen på svansen klipps också med saxen.
Norwich ska inte ha någon "fana" på svansen.
Runt anus klipps mycket försiktig för att förhindra otrevligheter
att samlas under svansen.
På hanhunden kan man klippa försiktigt likt en
trekant runt snoppen för att hålla området lite fräscht.


ÖRON

Öronen plockas på ovansidan och runt om hela öronlappen.
Insidan av öronlappen likaså, samt rensa bort lite i örongången.
Norwich ska inte ha några tofsar på öronen.



Bella 3 månader, valppälsen nästan borta.

Svansen trimmad på utsidan, klippt på toppen och insidan.
Öronen trimmade på båda sidor av öronlappen.
Är dock inte nöjd med tussarna vid sidan av öronen här...




OM DU VILL LÄRA DIG SJÄLV

Det bästa är om man kan anmäla sig till någon trimkurs
förstås. Ibland så händer det att norwichterrierklubben
erbjuder trimkurser.
Under mina år med norwich uppfödning så har jag bara lyckats
komma med på en. Trägen vinner, jag har fått vara med vid
trimning av mina första hundar och det lärde jag mig mycket på.
(Tack för trimkursen 2007 Inez Sultan)
(Tack för att jag fått vara med och titta på, Lone Johansson Bauder!)
Jag har sett alla filmer om grooming som jag kommit över
på internet, om och om igen och ändå är jag ingen specialist
för det blir jag aldrig.
Man måste våga. Vad kan hända? Hår växer ju ut igen.


Lär dig hur hunden ska se ut genom att leta bilder på
internet, läs i rasstandarden, gå med FB-grupper om "grooming" och
leta filmsnuttar på youtube. Man får en egen uppfattning till slut, hur man
vill att sin hund ska se ut eller hur den inte ska se ut. Välj ut lite olika bilder
som du kan utgå ifrån, sätt upp dem vid trimbordet och träna.




HUVUD

Så tänker jag..
.


Här är vår lilla Knytte som jag
själv tycker har ett ganska bra trimmat
huvud men det kunde kanske jämnas till
lite.
Det måste finnas lite hår bakom
som håller ihop den här lilla norwich kransen
också - får inte vara bara en dunvippa.




TRÄNA MED VALPEN INFÖR TRIMNING

Ganska tidigt ska man börja träna valpen att stå på ett bord och kamma.
Det underlättar sedan för både valp och trimmare. Det kan bli en obehaglig
överraskning för valpen annars vid första trimtiden hos frisören.


KLOKLIPPNING

När valparna bor hos oss från födseln och fram till 8-9 veckors ålder
så klipper vi klorna 1 gång/vecka.
En håller valpen med valpens rygg emot sig och en klipper.
Första gången jag klipper klorna på en vecka gammal valp så använder jag
en nagelsax och då gör jag det i valplådan. Därefter använder jag en
kattklotång för det tycker jag är det allra bästa även på mina vuxna hundar.

 På unghundar och vuxna klipper jag ca var 15:e dag. Det gäller att vara bestämd 
när man ska klippa och absolut inte låta hunden vinna genom att slippa för
att den tycker det är obehagligt. Då kommer ni att få problem.

Var gärna två i början när ni ska vänja er hund och försök att avleda den så den
glömmer bort vad ni gör. Belöna gärna med godis efteråt.

När våra norrar har blivit vana vid kloklippning så gör jag det ensam, på samma sätt.
 Jag sitter med hundens rygg emot mig och klipper och berömmer för varje klo.
Det har för oss blivit en liten stund med egentid för varje hund. Vi pratar och gosar
när vi klipper.
Tro det eller ej men våra norrar står på kö när jag tar fram klotången!
(Samma kö när de ska upp på trimbordet som också har blivit lite av egentid för dem).


TÄNDER

Små hundraser får ofta tandsten det är konstaterat. Det är kostsamt att gå till
veterinären och rensa tänderna.

Börja borsta tänderna när den är liten valp med någon smaklig hundtandkräm
så slipper ni den utgiften. Borsta tänderna 1-3 gången i veckan och däremellan
lite bra tuggben som hjälper till med rengöringen.

(Även vid tandborstning är det kö hos oss
och naturligtvis är det tandkrämen de vill ha!)
Gottegrisar är de små norrarna!

TILLBAKA
                 
© Kennel Kullalyckans/UgrafikDesign 2019-2025
All Rights Reserved
Designed & Maintained By UgrafikDesign
Webmaster & Owner Ulla Alfredsson